Certina DS Action Automatic

Hvor vanntett er klokken min?

Nå som det er sommer og badesesongen for alvor er igang er det ekstra viktig å vite hvor mye vann klokken din tåler. Det er ikke alltid like lett å vite hvor vanntett en klokke egentlig er. På noen klokker er tettheten oppgitt i BAR, andre i meter og på noen står det helt enkelt bare att den er vanntett.

30M / Waterresist

Dette er den laveste graden av vanntetthet og vil i utgangspunkt si at klokken tåler fuktighet, men ikke mye mer. Det er ikke noe problem å beholde klokken på når du for eksempel vasker hendene, men vi vil i alle tilfeller anbefale at du tar av deg klokken om den vil utsettes for mer vann enn dette. Noen ganger går det bra å utsette den for mer vann, men stort sett ikke.

50M / 5 BAR / 5ATM

Hvor vanntett klokken din er avhenger av en rekke faktorer, blant annet hvor ferske pakningene er, hvordan kassen er konstruert, hvor godt delene passer sammen. Som en huskeregel pleier vi å si at klokker merket vanntette til og med 50M / 5BAR / 5ATM tåler daglig bruk, vannsprut og kanskje ett dypp, men disse er ikke laget for bruk i vann og vil i mange tilfeller lekke.

100M / 10 BAR / 10ATM

Er klokken din merket vanntett opp til og med 100M / 10BAR / 10ATM kan du, om pakningene fortsatt er gode, bruke den i vann uten å bekymre deg. Klokken din er fortsatt ikke laget for svømming eller dykking men vil i de fleste tilfeller tåle det helt fint om du holder deg i vannflaten.

Dykkerklokker

En dykkerklokke skal ifølge ISO 6425 standarden holde tett ved minst 200M med en 25% sikkerhetsmargin, altså 25 atmosfærers statisk trykk (20 ATM / 200M * 125%) Med bakgrunn i dette sier vi at du ikke skal dykke med en klokke som er vannbestandig til mindre enn 200M. Alt over dette fungerer selvfølgelig også fint, enten det er snakk om 300M eller 3000M.

Pakninger

Over tid utsettes pakningene i klokken din for slitasje og kjemikalier, enten det er parfyme eller salt fra svette og saltvann. Det er derfor viktig og med jevne mellomrom bytte pakningene i klokken din. Har klokken din et kvartsverk kan det være lurt å tenke på å bytte pakningene i forbindelse med batteriskift. Om klokken din er mekanisk og du bruker den i vann anbefaler vi at det trykktestes minimum en gang om året og at pakningene byttes hvert annet år.

Hva er en trykktest?

Når vi trykktester klokken din utsetter vi den som regel for lufttrykk tilsvarende vanntrykket og måler luftgjennomstrømningen i kassen. Godkjennes trykktesten av klokken din vet vi at den er tett der og da. Kanskje enda viktigere vi oppdager om den ikke er tett slik at du slipper å ta sjansen!

Certina og Eterna er de to merkene i butikken som virkelig skiller seg ut på vannbestandighet. Begge merkene har stort fokus på vann og dykking og har modeller for enhver smak og bruk, enten du vil slappe av i strandkanten eller om du vil dykke ned til større dyp.
Certina DS PH200M