Overhaling

Tiden går, oljer tørker og deler slites. Uavhengig av hvor god kvalitet klokken din er av, vil den etter noen år trenge en overhaling for å oppføre seg optimalt.

Hvor ofte klokken din trenger service avhenger av verket som sitter i den men normalt er intervaller på ca. 5 år, eller til den begynner å gå unøyaktig. Hvis du er usikker på om klokken din burde ha service undersøker vi det gjerne for deg.

Når ett verk overhales blir det først demontert. Alle deler blir så undersøkt for å finne eventuelle feil og slitte deler byttes eller repareres. Verket renses og tørkes før det monteres sammen igjen. Under montering smøres verket med olje eller fett, alt avhengig av hva hver spesifikke del krever for å fungere optimalt. Når verket er ferdig samlet og smurt reguleres gangen. Hver gang ett verk demonteres, og ettersom deler slites vil nøyaktigheten på gangen endre seg, derfor er det viktig at uret reguleres slik at det holder tiden nøyaktig, også etter service.

Når verket er ferdig overhalt monteres det i kassen igjen. Klokken får så nye pakninger og trykktestes for å undersøke om den fortsatt er vanntett.

Hos Klokkemaker’n bruker vi kun kvalifiserte urmakere som kjenner verkene de jobber med og derfor kan gi deg best mulig resultat. Er det noe du lurer på er det bare å ta kontakt så hjelper vi deg gjerne med svar på de spørsmål du måtte ha.

Lenkerens

Hver eneste gang du bruker klokken din utsettes den for akkurat det samme som håndleddet ditt, enten det er svette, regn, jord, kjemikaler eller rester fra oppvasken. Derfor kan det i blandt være greit med en rens av kassen og eventuelt lenken om klokken din har dette.

En kasse og lenkerens innebærer att verket tas ut av kassen som så sammen med lenken legges i rensevæske og utsettes for ultralyd. Kombinasjonen av spesialtilpassede rensemidler og ultralyd gjør at vi får løs smuss og rester som ellers vil være vanskelig å bli kvitt med vanlig såpe og vann. Lenken er delen av klokken som fortest blir synlig møkkete men er også den delen som går fortest å rense. En lenkerens kan gjerne kombineres med batteriskift og i de fleste tilfeller gjøres på under en time.

Regulering

Etter en service og etterhvert som tiden går vil gangen på en mekanisk klokke endre seg.

Etter en service og ved kjøp av en ny klokke skyldes dette spredningen av oljen og verket som bruker litt tid på å gå seg til. Over tid skyldes det at smøremidlene i verket brytes ned og tykner.

Uansett hvilken av disse grunnene som ligger bak at klokken din ikke går nøyaktig lenger så kan dette reguleres. Ved regulering av ett verk justeres den aktive lengden på spiralen, noe som enten senker eller øker farten på balansens svingning.

En reguleringsjobb er som oftest fort gjort og heller ikke kostbart. Kommer du til oss med en ny klokke du har kjøpt hos oss regner vi det som en del av kjøpet og tar ikke noe for det.

Polering

Noen ganger ser man ned på klokken sin og tenker tilbake til hvordan den så ut da den var ny: uten riper og bruksmerker.
At kasse og lenke ripes opp og får merker etter daglig bruk er helt vanlig og uungåelig. Om man allikevel ønsker å gi klokken sin en liten skjønnhetsbehandling og friske opp utseendet på den kan den poleres.
Ikke alle klokker kan poleres, men har du en klokke laget av massivt gjennomgående metall kan den poleres eller børstes for å få bort riper og kan dermed få sitt opprinnelige utseende tilbake. En rask og rimelig måte å få en “ny” klokke igjen!

Trenger klokken din service?

Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne med vurdering av klokkens servicebehov og ett tilbud om utførelse av arbeidet.